Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - F93B9588 68A9 415C 8887 51FA6B6F3068

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Och jak ja uwielbiam rolady bezowe! Często goszczą one w moim domu, robię je z różnymi owocami i różnymi kremami. Zawsze są pycha i zachwycają gości smakiem oraz wyglądem. Do tego taka rolada jest prosta i szybka w wykonaniu. Bardzo polecam!

 

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - D6CB8FB0 6493 4D95 8579 10BF96833D71

 

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

1 śmietan fix

ok 300g truskawek

listki mięty do ozdoby

 

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - F93B9588 68A9 415C 8887 51FA6B6F3068

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - 247AF7AC 1C73 4141 9582 20D7ABD1B7E8 e1588752827381

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - 52611B06 4D85 4EE2 8A17 2730044265B5

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - B1B1A596 AE13 4181 AFF5 2301119193BB

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - 93CA440D 86F2 4C40 BF56 EF6A493C06C0

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - CA45DB6C 7131 436B B88F D5A4092BC2B0

*** Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem   (uwaga! beza jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby dosładzać śmietanki) ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - E18A7B4D BF80 414B BBE2 AE86B89193D8

*** Śmietanę wykładamy na bezę. Jedną łyżkę śmietanki odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - E17E7DFF B58E 4E6F 9EEF 0F02D3C98E52

*** Truskawki myjemy i osuszamy. 2/3 owoców kroimy na kawałki i wykładamy równomiernie na śmietanie ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - C5CFA3BB 87AD 4DE4 ABE7 B74C38C342D7

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką) ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - 16121C06 EC5D 4947 89BB 30AA67289E4F

*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawioną śmietanką, aby można przykleić na nią ozdobnie owoce i listki mięty ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - E464C692 D2EB 4386 978D EC16DD930BA9

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni **

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - F93B9588 68A9 415C 8887 51FA6B6F3068

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - D6CB8FB0 6493 4D95 8579 10BF96833D71

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - IMG 2028

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami - IMG 1742

4 komentarze do “Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami”

      1. Dziękuję za przepis. Zrobiłm już kilka razy i za każdym razem wychodził przepyszna. Nie wiem od czego to zależy ale czasami wychodzi ciągnącą, to jest jedyna jej dolegliwości. Czy wiesz od czego to zależy?

        1. Monika - Blog z apetytem

          Wydaje mi się, że jest „ciągnąca”, gdy jest za wcześnie podana. Najlepiej po zrolowaniu wsadzić na kilka godzin do lodówki, wówczas beza trochę zmięknie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry