Bułeczki z serem i parówką


Bułki z serem i parówką

Zapraszam na pyszne domowe hot dogi. Paróweczki zapiekane w cieście z serem i ketchupem, z pewnością podbiją serca zarówno dzieci jak i dorosłych.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki pszennej

250ml ciepłego mleka (nie gorącego!)

25g świeżych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju

  • Dodatkowo:

parówki – ok 10-12 sztuk

ser żółty – ok 10 plasterków

ketchup

sezam

1 jajko

 

 

*** Do miski wlewamy 250ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże i mieszamy ***

*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej ***

*** Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ***

*** Ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt  trochę dłuższy niż parówka ***

*** Na cieście układamy kawałek żółtego sera, smarujemy delikatnie ketchupem i układamy parówkę ***

*** Ciasto z farszem szczelinie zaklejamy ***

*** Bułeczki układamy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy poprzeczne nacięcia i całość odkładamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ***

*** Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments