Puszyste ciasto drożdżowe z owocami


Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

Lekkie, wilgotne i pysznie maślane ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki lub kubka mleka 🙂

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

3/4 szklanki cukru

25g drożdży

200ml letniego mleka

2 jajka

100g masła

szczypta soli

  • Kruszonka:

100g masła

ok 7 łyżek mąki

ok 7 łyżek cukru

  • Dodatkowo:

ok 300g świeżych lub rozmrożonych owoców – u mnie truskawki

 

 

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru i mieszamy. Całość odkładamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko z drożdżami, cukier oraz sól i całość dobrze wyrabiamy, dodając w międzyczasie roztopione masło. Najlepiej wyrabiać ciasto za pomocą miksera z hakiem  ***

*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu możemy krótko nagrzać piekarnik – tak do temperatury max 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie ***

*** Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy dosłownie przez chwilę w celu odgazowania i wykładamy do wyłożonej papierem foremki lub wysmarowanej masłem tortownicy (u mnie foremka o wymiarach 21x21cm) ***

*** Na wierzch ciasto wykładamy owoce ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***

*** Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika – na środkową półkę. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180’C i pieczemy ciasto przez około 30 minut – do czasu, aż ładnie wyrośnie i się zrumieni ***

*** Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
Edyta
3 miesięcy temu

Witam, czy do takiego ciasta nadaje się mąka krupczatka? Pozdrawiam serdecznie!