Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką


Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką

Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

15g świeżych drożdży

250g mąki

1/2 szklanki letniego mleka

50g rozpuszczonego masła

1 żółtko jaja

1/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

  • Nadzienie:

200g białego sera półtłustego

1 żółtko

4 łyżki cukru

  • Kruszonka:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

1 białko jaja

pół łyżki masła do wysmarowania foremki

 

 

*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do miseczki wlewamy połowę mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn wyrośnie ***

*** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki ***

*** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na osiem części ***

*** Przygotowujemy farsz. Do miseczki przekładamy ser, dodajemy żółtko i cukier ***

*** Całość dokładnie mieszamy widelcem, aż składniki całkowicie się połączą ***

*** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę serowego farszu ***

*** Ciasto dokładnie zlepiamy ***

*** Gotowe bułeczki układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, łączeniem do dołu. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem ***

*** Następnie bułeczki równomiernie obsypujemy kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 30 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
krysia
krysia
1 miesiąc temu

pyszne mięciutkie pulchne lepsze niz z cukierni dziękuję