Soczyste szaszłyki z piekarnika


Szaszłyki z piekarnika

Są równie smaczne jak te robione na grillu, a przy tym bardziej soczyste, bo przez większość czasu pieczemy je pod przykryciem. Pyszny i niecodzienny obiad lub kolacja dla całej rodziny. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik).

 

 

Składniki:

ok 0,6 kg łopatki wieprzowej

20dkg boczku wędzonego

2 cebule

1 czerwona papryka

1 cukinia

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, 2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku

 

 

 

*** Łopatkę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Mięso przekładamy do miski, dodajemy ocet winny, przeciśnięty czosnek, po łyżeczce soli, papryki, majeranku i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum 1 godzinę ***

*** Cebulę, boczek i cukinie kroimy w grube plastry, a paprykę w dużą kostkę ***

*** Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy naprzemiennie warzywa, mięso i boczek ***

*** Gotowe szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (mogą być ułożone jeden na drugim) ***

*** Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową albo zawijamy w folię do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45minut  ***

*** Po tym czasie szaszłyki przekładamy na „kratkę” z piekarnika ***

*** Całość zapiekamy jeszcze przez ok 10-15 minut, aby szaszłyki przyrumieniły się z wierzchu ***

*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z szaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments