Najlepsze rogaliki drożdżowe


Najlepsze rogaliki drożdżowe

Puszyste, maślane, delikatne i długo świeże rogaliki. Idealne! To mój najlepszy przepis na rogale drożdżowe. Polecam.

 

 

Składniki:

30g świeżych drożdży

700g mąki

250ml mleka + 1/4 szklanki do rozczynu

125g masła

3 jajka

8 łyżek cukru

  • Dodatkowo:

7-8 łyżek roztopionego masła

+ powidła, marmolada lub dżem do nadziania rogalików

 

 

*** 250ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy ***

*** Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut – do wyrośnięcia ***

*** Do wystudzonej mieszanki mlecznej wbijamy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i ponownie mieszamy ***

*** Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne – najlepiej robić to mikserem z hakiem ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 równe części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy delikatnie roztopionym masłem ***

*** Koło dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***

*** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** Z podanych składników wyjdą nam 32 rogaliki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments