Szybkie ciasteczka a’la szarlotki


Szybkie ciasteczka a’la szarlotki

Puszyste, maślane i przepyszne ciastka z jabłkami, które wykonamy dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Te szarlotki zachowują idealną świeżość także na następny dzień po upieczeniu, nie wiem jak jest w późniejszym czasie, gdyż u mnie w domu wszystkie znikły w przeciągu dwóch dni 😉

 

 

Składniki:

100g masła

2 jajka

250g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

60g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

100ml mleka

2 jabłka

cukier puder – do posypania ciasteczek

 

 

 

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

***Jajka roztrzepujemy z cukrem, a następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę ***

*** Kawałki jabłek dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy ***

*** Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy w odstępach po dwie łyżki ciasta na każde ciastko ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem ***

*** Szarlotki zachowują świeżość i puszystość także następnego dnia po upieczeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

12 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Goga
Goga
2 miesięcy temu

Niestety ciasteczka nie wyszły. Przygotowałam je zgodnie z zaleceniami, wyglądało wszystko tak samo do momentu włożenia do piekarnika, nagrzanego zgodnie z przepisem. Niestety po 3 minutach ciasteczka się „rozjechały”. Właśnie siedzę przed piekarnikiem i patrzę jak powstaje jedna wielka bryha 🙁

Elżbieta
Elżbieta
10 miesięcy temu

Spróbowałam kolejny raz ,ale zmniejszyłam ilość mleka i dodałam 2 kopiaste łyżki mąki więcej żeby się nie rozlewały. Nie wiem jakiej mąki Ty używasz,że masz takie gęste ciasto? W smaku są bardzo dobre. Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

szybkie bardzo smaczne zresztą jak każde ciasto z tego bloga

Katarzyna Marczak
Katarzyna Marczak
10 miesięcy temu

Ile wychodzi takich ciasteczek z jednej porcji?

Kasia
Kasia
10 miesięcy temu

Ciasteczka rewelacyjne. Pyszne,mieciutkie. Szybko się je robi ale jeszcze szybciej znikają. Super przepis. Polecam

Bogumiła
Bogumiła
10 miesięcy temu

Moje też się rozlały. Zdecydowanie więcej mąki albo po co to mleko. Szkoda czasu.

Iza
Iza
10 miesięcy temu

Dziś razem z dziećmi zrobiłam te ciasteczka, są rewelacyjne, znikają błyskawicznie. Wyszły idealne. Bardzo dziękuję za przepis.

Elżbieta
Elżbieta
11 miesięcy temu

Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka wg przepisu, ale mnie się rozlały na blaszce, wyglądają jak placuszki. Może za mało mąki?,moje ciasto nie było takie gęste jak u Ciebie na zdjęciu. W smaku dobre ,spróbuję jeszcze raz. Pozdrawiam, szkoda,że nie można dołączać zdjęć.