Szybkie ciasteczka a’la szarlotki


Szybkie ciasteczka a’la szarlotki

Puszyste, maślane i przepyszne ciastka z jabłkami, które wykonamy dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Te szarlotki zachowują idealną świeżość także na następny dzień po upieczeniu, nie wiem jak jest w późniejszym czasie, gdyż u mnie w domu wszystkie znikły w przeciągu dwóch dni 😉

 

 

Składniki:

100g masła

2 jajka

250g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

60g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

100ml mleka

2 jabłka

cukier puder – do posypania ciasteczek

 

 

 

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

***Jajka roztrzepujemy z cukrem, a następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę ***

*** Kawałki jabłek dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy ***

*** Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy w odstępach po dwie łyżki ciasta na każde ciastko ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem ***

*** Szarlotki zachowują świeżość i puszystość także następnego dnia po upieczeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

11 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elżbieta
Elżbieta
4 miesięcy temu

Spróbowałam kolejny raz ,ale zmniejszyłam ilość mleka i dodałam 2 kopiaste łyżki mąki więcej żeby się nie rozlewały. Nie wiem jakiej mąki Ty używasz,że masz takie gęste ciasto? W smaku są bardzo dobre. Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
4 miesięcy temu

szybkie bardzo smaczne zresztą jak każde ciasto z tego bloga

Katarzyna Marczak
Katarzyna Marczak
5 miesięcy temu

Ile wychodzi takich ciasteczek z jednej porcji?

Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Ciasteczka rewelacyjne. Pyszne,mieciutkie. Szybko się je robi ale jeszcze szybciej znikają. Super przepis. Polecam

Bogumiła
Bogumiła
5 miesięcy temu

Moje też się rozlały. Zdecydowanie więcej mąki albo po co to mleko. Szkoda czasu.

Iza
Iza
5 miesięcy temu

Dziś razem z dziećmi zrobiłam te ciasteczka, są rewelacyjne, znikają błyskawicznie. Wyszły idealne. Bardzo dziękuję za przepis.

Elżbieta
Elżbieta
5 miesięcy temu

Dzisiaj zrobiłam te ciasteczka wg przepisu, ale mnie się rozlały na blaszce, wyglądają jak placuszki. Może za mało mąki?,moje ciasto nie było takie gęste jak u Ciebie na zdjęciu. W smaku dobre ,spróbuję jeszcze raz. Pozdrawiam, szkoda,że nie można dołączać zdjęć.