Babka zebra z białek


Babka zebra z białek

Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam!

Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik)

 

 

Składniki:

12 białek

250g cukru

200g masła

300g mąki + dodatkowo 4 łyżki

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli do ubijania białek

  • Dodatkowo:

1 łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) do wysmarowania foremki

2-3 łyżki bułki tartej

100g czekolady mlecznej lub deserowej + 2-3 łyżki mleka

 

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Gdy białka będą sztywne stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta  partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką. Następnie do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając ***

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem ***

*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***

*** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne ***

*** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i wykonujemy polewę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w małym garnuszku z dodatkiem mleka, mieszamy ***

*** Wystudzoną babkę polewamy płynną czekoladą i odkładamy ***

*** Gdy polewa zastygnie możemy pokroić ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Babka zebra z białek