Rolada bezowa z wiśniami


Rolada bezowa z wiśniami

Chrupiąca i słodka beza z miękkim kremowym wypełnieniem, dopełniona smakiem lekko kwaskowych wiśni. Idealne połączenie smakowe. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

150g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

120g serka mascarpone

1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie lub kompocie

  • Dodatkowo:

1 łyżka oleju do wysmarowania blachy

dowolne owoce i listki mięty do ozdoby

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy ***

*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Na kremie wykładamy równomiernie 3/4 odsączonych z kompotu wiśni ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku. Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe wiśnie, które możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

9
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katarzyna
Gość
Katarzyna

A jak się nie ma piekarnika z termoobiegiem? To w jakiej temp i ile czasu pieczemy?

Iza
Gość
Iza

Dziękuję i pozdrawiam

Iza
Gość
Iza

Czy można dodać mrożone owoce, np borówki, maliny? Wygląda przepysznie.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Zrobiłam , Pyszna, nie słodziłam masy. Moim zdaniem musi być chwile w lodówce, bo od razu po zawinięciu nie da sie jej kroić- beza jest gumowa, po kilku godzinach kroi sie super. POLECAM

Marta
Gość
Marta

Jest przepyszna i rzeczywiście bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam ten przepis!

Lucyna Muszyńska
Gość
Lucyna Muszyńska

Jak ja zwinąć skoro beza jest krucha?

okularnicawkapciach
Gość

wygląda przepysznie!