Wiejskie klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym


Wiejskie klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym

Nie ma to jak delikatne i rozpływające się w ustach klopsiki zanurzone w kremowym sosie pomidorowym. Palce lizać! Dodatek kapusty i kaszy do masy mięsnej sprawia, że klopsiki są mięciutkie i soczyste. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem albo duszonymi ziemniaczkami. Polecam!

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (1 woreczek)

250g białej kapusty

1 cebula

2 jajka

3-4 łyżki bułki tartej

mąka pszenna do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

250ml bulionu

150ml passaty pomidorowej (przecieru)

2-3 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, oregano lub bazylia suszona

 

 

 

*** Kaszę gotujemy prawie do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę i całość smażymy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając.Odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, przyprawy – do smaku i wbijamy jajka. Mieszamy ***

*** Następnie dodajemy przestudzoną kapustę i kaszę ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podsmażone klopsiki zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso ***

*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę mięso, a do sosu dodajemy przecier oraz śmietankę, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Do sosu dodajemy ponownie klopsiki, mieszamy i dusimy razem przez kilka minut ***

*** Całość posypujemy suszoną bazylią lub oregano ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments