Truskawkowe niebo


Truskawkowe niebo

To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Świetne połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu oraz pysznej masy truskawkowej i śmietankowej. Do wykonania ciasta używamy mrożonych truskawek, więc jest to spokojnie wypiek całoroczny. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1 łyżka kakao

1/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka wody

  • Masa truskawkowa:

1/2 kg mrożonych truskawek

1 szklanka wody

1 galaretka truskawkowa

2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody

1/2 szklanki cukru

  • Masa śmietankowa:

300ml śmietanki kremówki

200g serka mascarpone

herbatniki – około 20 sztuk

  • Polewa:

150g gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru pudru

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksując dokładamy po kolei po jednym żółtku ***

*** W osobnym naczyniu mieszamy mąki z kakao. Suche składniki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy ***

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 24x30cm) i wylewamy do niej gotowe ciasto ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie przygotowujemy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje. Jeżeli truskawki są duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków ***

*** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała ***

*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła). Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto ***

*** Na masie śmietankowej układamy warstwę herbatników ***

*** Gęsty jogurt naturalny ucieramy z cukrem pudrem ***

*** Całość wylewamy równomiernie na ciasto i wygładzamy łyżką ***

*** Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

5 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
4 miesięcy temu

Czy do masy śmietankowej nie dajemy cukier?

Anonimowo
Anonimowo
5 miesięcy temu
ania
ania
5 miesięcy temu

mniam

izaa
izaa
5 miesięcy temu

pysznie wygląda to ciasto