Babeczki cytrynowo-jogurtowe z owocami


Babeczki cytrynowe z owocami

Szybkie, proste i przepyszne babeczki. Bardzo wilgotne, mięciutkie, obłędnie cytrynowe i rozpływające się w ustach. Palce lizać!

 

 

Składniki:

120g masła

3 jajka

niepełna szklanka cukru

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (170g)

skórka starta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

  • Dodatkowo:

1/2 szklanki owoców np. malin, borówek, jagód, truskawek itp.

 

 

*** Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Przestudzone masło ucieramy z cukrem i jajkami ***

*** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do masy, mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz skórkę i sok z cytryny. Znowu miksujemy na wolnych obrotach miksera, aż składniki się połączą (nie miksujemy za długo!) ***

*** Ciasto nakładamy do foremek na muffinki. Na wierzchu układamy owoce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Monika
Gość
Monika

czy można dać mrożone owoce?