Domowe pączki jak u babci


Domowe pączki jak u babci

Tradycyjny przepis na pyszne domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Z pozostałych po pieczeniu pączków białek jaj możemy wykonać różnego rodzaju ciasta na które przepisy znajdziecie TUTAJ (klik). Polecam!

 

 

 

Składniki:

1,5 kg mąki

75g drożdży

12 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

2 łyżki cukru waniliowego

700ml ciepłego mleka (nie gorącego!)

1 jajko

9 żółtek

150g masła

50ml wódki

  • Dodatkowo:

1 litr smalcu lub oleju do smażenia

marmolada do nadziania

cukier puder lub lukier – do polania (posypania) pączków

 

 

 

*** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wlewamy 150ml letniego mleka, wsypujemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i wkruszamy drożdże, mieszamy ***

*** Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut – do wyrośnięcia ***

*** Żółtka i jajko ucieramy z cukrami ***

*** Dodajemy pozostałe mleko, mąkę, zaczyn, sól oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczone masło – najlepiej robić to robotem kuchennym z hakiem ***

*** Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłem miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu polecam nagrzać delikatnie piekarnik (do około 30’C), wyłączyć i umieścić tam ciasto na czas wyrastania. Moje ciasto tak mocno wyrosło, że aż prawie wyszło z siebie 😉 ***

*** Następnie ciasto krótko zagniatamy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy ***

*** Ciasto dzielimy na kawałki po około 60g i formujemy z nich kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na podsypanym mąką blacie lub blaszce, w odstępach, gdyż pączki jeszcze urosną ***

*** Pączki odkładamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** Na wolnym ogniu, w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz (u mnie smalec) do temperatury ok 175’C – tłuszcz nie może być ani za gorący, gdyż wówczas pączki upieką nam się z zewnątrz, a w środku będą surowe, ani zbyt zimny bo wtedy pączki będą nasiąkały tłuszczem ***

*** Na odpowiednio rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami pączki i smażymy z dwóch stron po około 2,5 minut na złoty kolor  ***

*** Po usmażeniu pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Po wystudzeniu pączki nadziewamy marmoladą oraz posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Monika
Gość
Monika

Przepis super. Wyszły jak na zdjęciach pycha. Miałam problem z temperaturą tłuszczu, ale jak ustawiłam odpowiednią smażyły się pięknie z jasną obwódką. Dobre nawet na trzeci dzień.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

70 dkg drożdży?