Kurczak z kapustą po azjatycku


Kurczak z kapustą po azjatycku

Zapraszam na pyszne danie w stylu azjatyckim. Ciekawy pomysł na szybki i prosty obiad z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym w roli głównej. Danie podajemy z ugotowanym makaronem (najlepiej „chińskim”) lub z ryżem. Polecam!

 

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1/4 główki kapusty

1 marchew

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

  • Sos:

1 łyżka masła orzechowego

2 starte ząbki czosnku

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka miodu

sok z 1 cytryny

4 łyżki ciepłej wody

 

 

*** Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem ***

*** Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę (użyłam czerwonej) tniemy w piórka ***

*** Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, mieszamy i podsmażamy całość przez około 6 minut ***

*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu ***

*** Sos wlewamy na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki ***

*** Danie podajemy z ugotowanym makaronem (najlepiej „chińskim”) lub z ryżem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o