Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami


Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami

Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość.  Bułeczki wychodzą mięciutkie i znikają w zatrważającym tempie 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej

30g przestudzonego, roztopionego masła

3 łyżeczki drobnego cukru

1 łyżeczka soli

4g suchych drożdży

280ml letniego mleka

  • Dodatkowo:

50g miękkiego masła

3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

szczypta soli

1  jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania bułeczek

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita, elastyczna masa ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe, płaskie bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny ***

*** Po tym czasie jajko wbijamy do miseczki i mieszamy widelcem z mlekiem ***

*** Tak przygotowaną mieszanką smarujemy bułeczki z wierzchu ***

*** Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną zieleniną i szczyptą soli ***

*** Na bułeczkach wykonujemy dwa nacięcia – poprzeczne albo na krzyż ***

*** W nacięciach umieszczamy masło ziołowe ***

*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 15 minut ***

*** Bułeczki pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Bułeczki wyszły pyszne, robi się je bardzo szybko i bez mycia zbędnych przedmiotów .
Ciasto zagniotłam w misce , 3 łyżeczki cukru jak dla mnie to za słodko więc następnym razem dam 1.5 łyżeczki .
Przepis zagości u mnie na stałe.