Tradycyjne faworki


Tradycyjne faworki

Cieniutkie, kruche i niezwykle smaczne. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

4 żółtka

125g gęstej kwaśnej śmietany

300g mąki

1 łyżka spirytusu lub octu

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, tak długo, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie z ciasta odcinamy kawałek i bardzo cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***

*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki ***

*** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru ***

*** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ***

*** Gotowe faworki przekładamy na talerz i od razu możemy jeść ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments