Pierniczki drożdżowe nadziewane


Pierniczki drożdżowe nadziewane

Mięciutkie, kruche, przepyszne od razu po upieczeniu, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te super smakują. Polecam!

 

 

Składniki:

4 szklanki mąki

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

3 łyżki miodu

125g masła

50g drożdży

1 słoiczek gęstych powideł – do nadziewania pierniczków

 

 

 

*** W garnuszku rozpuszczamy masło i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże. Wszystko mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystygnięcia ***

*** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika ***

*** Dodajemy ostudzone masło z drożdżami i miodem oraz jajka ***

*** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk ***

*** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra. Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki – po dwa takie same na każdy pierniczek ***

*** Na jeden pierniczek nakładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy drugim takim samym kawałkiem ciasta. Boki sklejamy delikatnie dociskając palcami ***

*** Złożone pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut ***

*** Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te pysznie smakują ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE