Świąteczna babka makowa


Świąteczna babka makowa

 

 

 

Składniki na dwa makowce:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

ok. 800g masy makowej z puszki

  • Dodatkowo:

Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna)

bułka tarta do posypania foremek

lukier do polania makowców

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***

*** Na każdym cieście rozsmarowujemy równomiernie po połowie masy makowej ***

*** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony ***

*** Foremkę do babki lub keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***

*** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut ***

*** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością ciepłej wody i odrobiną soku z cytryny) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE