Schab serowo-ziołowy


Schab serowo-ziołowy

Kruche i dobrze nawilżone mięso schabowe, pieczone z pysznym, kremowym farszem. Tak przygotowane mięso możemy podać z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Ciekawy pomysł na inny, niecodzienny obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1,2 kg schabu

150g serka śmietankowego (typu Almette, Twój smak itp.)

100g serka topionego

1 łyżka miękkiego masła

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

ok 4 łyżki posiekanych ziół: koperek, tymianek, bazylia, majeranek itp.

 

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy białych błonek z wierzchu ***

*** W miseczce umieszczamy serki, masło,posiekane zioła i przeciśnięty czosnek ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** W mięsie robimy nacięcia co około 2 centymetry. Schab nacieramy z każdej strony solą i pieprzem, także między nacięciami ***

*** Mięso faszerujemy przygotowaną masą serowo-ziołową, umieszczając ją w wykonanych nacięciach ***

*** Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową albo umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 90 minut. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię, aby mięso się zrumieniło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

5 1 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

6 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Właśnie schab piecze się w piekarniku, bardzo dużo wody puścił i zastanawiam się czy powinnam ja oddać podczas pieczenia czy też nie?

Marta
Marta
6 miesięcy temu

Witam, czy schab można przygotować jeden dzień wcześniej, aby się ” marynował” w lodówce przez około 24h?

Anna
Anna
6 miesięcy temu

Mam takie pytanie czy schab można też naciać wzdłuż, czy ten farsz po upieczeniu dobrze się trzyma w schabie czy wypada przy krojeniu? Chciałabym ten przepis wypróbować na święta zatem będę wdzięczna za odpowiedź.

Klempusia
Klempusia
7 miesięcy temu

lepszy na ciepło czy na zimno?