Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki


Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki

Wolno gotowana karkówka w ziołach – idealna na kanapki. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste, ale wbrew nazwie wcale nie jest takie szybkie. Karkówkę gotujemy co prawda dwa razy przez zaledwie 5 minut, jednak musimy także doliczyć sobie czas na zamarynowanie i moczenie mięsa. Niemniej jednak wędlina wychodzi naprawdę pyszna i warto poświęcić ten czas na jej przygotowanie.

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

  • Marynata do mięsa:

1  łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżka ziół prowansalskich

2 przeciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżka majonezu

  • Zalewa:

1 łyżka cukru

2 łyżki soli

1/3 łyżki pieprzu mielonego

1 łyżka ziół prowansalskich

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

ok 1 litr wody (lub więcej – mięso musi być w całości zanurzone)

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ***

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy razem ***

*** Tak powstałą marynatą nacieramy mięso ***

*** Następnie karkówkę zawijamy w folię spożywczą lub umieszczamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki na ok 24 godziny, aby mięso się zamarynowało ***

*** Po tym czasie w garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę, mieszamy, wkładamy mięso i doprowadzamy do wrzenia. Od czasu zagotowania się wody, gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w garnku na około 6 godzin. Następnie znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ponownie przez 5 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy mięso w marynacie na około 9 godzin ***

*** Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i odsączamy na ręczniku papierowym. Karkówkę możemy dodatkowo delikatnie natrzeć słodką papryką mieloną i suszonymi ziołami aby mięso nabrało ładnego, rumianego koloru z wierzchu ***

*** Mięso kroimy w cienkie plasterki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luka
Luka
8 miesięcy temu

Ja gotowałam 2 razy po 30 min i było bardzo dobre i miękkie

Wu
Wu
11 miesięcy temu

Zachęcony wpisem na blogu postanowiłem zrobić takie mięsko. Trafiłem ładną karkówkę 1,2kg. Do składników dałem po szczypcie wszysttkiego wiecej. Tak samo pogotowałem po kilka minut więcej.
Po odkrojeniu 2 plasterków okazało się że mięso jest w centralnej części „niedogotowane” i po ściśnięciu wypływa czerwona woda 🙁