Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki


Karkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki

Wolno gotowana karkówka w ziołach – idealna na kanapki. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste, ale wbrew nazwie wcale nie jest takie szybkie. Karkówkę gotujemy co prawda dwa razy przez zaledwie 5 minut, jednak musimy także doliczyć sobie czas na zamarynowanie i moczenie mięsa. Niemniej jednak wędlina wychodzi naprawdę pyszna i warto poświęcić ten czas na jej przygotowanie.

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

  • Marynata do mięsa:

1  łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżka ziół prowansalskich

2 przeciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżka majonezu

  • Zalewa:

1 łyżka cukru

2 łyżki soli

1/3 łyżki pieprzu mielonego

1 łyżka ziół prowansalskich

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

ok 1 litr wody (lub więcej – mięso musi być w całości zanurzone)

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ***

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i mieszamy razem ***

*** Tak powstałą marynatą nacieramy mięso ***

*** Następnie karkówkę zawijamy w folię spożywczą lub umieszczamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do lodówki na ok 24 godziny, aby mięso się zamarynowało ***

*** Po tym czasie w garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę, mieszamy, wkładamy mięso i doprowadzamy do wrzenia. Od czasu zagotowania się wody, gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w garnku na około 6 godzin. Następnie znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ponownie przez 5 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy mięso w marynacie na około 9 godzin ***

*** Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i odsączamy na ręczniku papierowym. Karkówkę możemy dodatkowo delikatnie natrzeć słodką papryką mieloną i suszonymi ziołami aby mięso nabrało ładnego, rumianego koloru z wierzchu ***

*** Mięso kroimy w cienkie plasterki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Wu
Gość
Wu

Zachęcony wpisem na blogu postanowiłem zrobić takie mięsko. Trafiłem ładną karkówkę 1,2kg. Do składników dałem po szczypcie wszysttkiego wiecej. Tak samo pogotowałem po kilka minut więcej.
Po odkrojeniu 2 plasterków okazało się że mięso jest w centralnej części „niedogotowane” i po ściśnięciu wypływa czerwona woda 🙁