Kebabowe kotlety drobiowe


Kebabowe kotlety drobiowe

Ciekawy pomysł na inne niż zwykle kotlety z kurczaka. Dzięki marynacie mięso jest bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. Kotleciki są mega smaczne i z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Możemy je podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 jajko

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1/4 szklanki mąki

2 łyżki przyprawy kebab-gyros

1 szklanka bułki tartej

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

opcjonalnie – 1 łyżeczka ziaren sezamu

olej do smażenia

 

 

*** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części ***

*** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy ***

*** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt oraz przyprawę kebab-gyros i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na minimum jedną godziną (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) ***

*** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z posiekaną pietruszką oraz opcjonalnie z sezamem ***

*** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce ***

*** Kotleciki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor ***

*** Kebabowe kotlety drobiowe podajemy z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o