Kapsalon
Holenderski kebab, który składa się z chrupiących frytek, aromatycznego mięsa drobiowego,roztopionego sera, soczystej sałatki warzywnej i sosu czosnkowego. Pyszne danie, które zachwyci wszystkich miłośników potraw typu fast food. Polecam!
Składniki na 3 sztuki:
- Frytki:
ok 1 kg ziemniaków
olej do smażenia
sól do smaku
*** Można zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g ***
- Mięso:
2 pojedyncze filety z kurczaka
3 łyżki przyprawy kebab-gyros
olej do smażenia
- Sałatka:
ok 250g kapusty pekińskiej
2-3 pomidory
1-2 ogórki gruntowe
1/2 czerwonej cebuli
- Sos:
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
- Dodatkowo:
ok 20 dkg żółtego sera
ketchup
prostokątne foremki aluminiowe
*** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę ***
*** Mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy, posypujemy przyprawą i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na około pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami ***
*** Przygotowujemy frytki: ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i nabiorą chrupkości. Jeżeli używamy gotowych, mrożonych frytek, przygotowujemy je w piekarniku według przepisu na opakowaniu ***
*** W czasie smażenia frytek przygotowujemy sałatkę, ser, sos i mięso. Sałatka: kapustę pekińską kroimy niezbyt drobno, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i pomidory oraz posiekaną w piórka cebulę ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Sos: w miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem ***
*** Mięso: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kurczaka ciągle mieszając, aż się zrumieni z każdej strony ***
*** W aluminiowych foremkach układamy porcję frytek ***
*** Na frytkach układamy porcję mięsa i wszystko posypujemy startym serem ***
*** Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 5 minut w temperaturze 200’C – aż ser się rozpuści ***
*** Całość polewamy warstwą sosu czosnkowego oaz warstwą ketchupu ***
*** Na wierzchu układamy warstwę sałatki ***
*** Całość ponownie polewamy warstwą sosu czosnkowego ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Chyba kapsalon nie jadlas
.