Rogale jak marcińskie ale dużo łatwiejsze w wykonaniu


Rogale jak marcińskie

Bardzo podobne zarówno w wyglądzie jak i w smaku do tradycyjnych, poznańskich rogali pieczonych co roku z okazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie  wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

650g mąki

250ml mleka

125g masła

3 jajka

7 łyżek cukru

2-3 łyżki roztopionego masła

  • Nadzienie:

500ml mleka

1 szklanka brązowego cukru

8 łyżek kaszy manny

10dkg migdałów (lub płatków migdałowych)

10dkg orzechów laskowych

5dkg orzechów włoskich

olejek migdałowy

  • Dodatkowo:

lukier do polania rogali

drobno pokrojone orzechy włoskie – do posypania

 

 

*** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia ***

*** Migdały oraz orzechy mielimy na proszek ***

*** Zmielone orzechy łączymy z kaszką, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszamy energicznie. Nadzienie odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia ***

*** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Na każdym trójkącie układamy łyżkę nadzienia i rozsmarowujemy ***

*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i obsypujemy posiekanymi orzechami ***

*** Aby uzyskać pyszny, biały lukier należy cukier puder wymieszać z odrobiną słodkiej śmietanki – dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Robiłam i są pyszne!!!!