Wiejskie krokieciki z pysznym farszem


Wiejskie krokieciki z pysznym farszem

Chrupiące i aromatyczne krokiety z farszem mięsno-kapuścianym z dodatkiem pieczarek. Można je podać jako dodatek do barszczu albo jako posiłek główny z pysznym domowym sosem czosnkowym. Sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad.

 

 

Składniki:

ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

500g kapusty kiszonej z marchewką

przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu

250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu)

ok 100g pieczarek

1 cebula

2 łyżki musztardy

1 łyżka pikantnego ketchupu

2  łyżki masła

olej do smażenia

domowy sos czosnkowy PRZEPIS – TUTAJ

  • Przyprawy do farszu:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

1 łyżka majeranku

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 

 

*** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, często mieszając ***

*** Ugotowane lub upieczone mięso kroimy w kosteczkę ***

*** Ugotowaną kapustę kiszoną odsączamy i drobno kroimy. W garnku, w którym gotowała się kapusta rozgrzewamy masło i dokładamy ponownie kapustę ***

*** Do kapusty dodajemy pokrojone mięso i podsmażone pieczarki ***

*** Całość mieszamy i dodajemy przyprawy ***

*** Całość mieszamy i dodajemy musztardę oraz ketchup. Ponownie dokładnie mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***

*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***

*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokieta ***

*** W ten sposób zwijamy wszystkie naleśniki z farszem ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

4
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Witam serdecznie.
Czy musi być maczane w cieście? Nie można w jajku?Pozdrawiam

Barbara Forman
Gość
Barbara Forman

Bardzo ciekawa strona ciesze się ze mogę z niej korzystać pozdrawiam