Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą


Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i soczystymi brzoskwiniami. Niezwykle smaczne i eleganckie ciacho. Polecam!

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 cm.

 

 

Składniki:

  • CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g masła

6 łyżek cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

  • BEZA:

4 białka

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

  • DODATKOWO:

2-3 brzoskwinie

2 łyżki kaszy manny

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***

***  Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce. Użyłam foremki o wymiarach 26×21 cm ***

*** Ciasto posypujemy równomiernie dwoma łyżkami kaszy manny. Na ciasto wykładamy pokrojone w grube plastry brzoskwinie ***

*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy beze ***

*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o