Rogaliki z ciasta serowego z czekoladą


Rogaliki serowe z czekoladą

Kruche i przepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam.

 

 

Składniki:

250g mielonego twarogu

ok. 250g mąki pszennej

250g masła

1 jajko

czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików

opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików

 

*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka.  Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***

*** Ciasto dzielimy na cztery części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła. Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kostkę czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego ***

*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło ***

*** Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem (ja nie posypałam, gdyż rogaliki były dosyć słodkie od czekolady) ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE