Szarlotka z pianką


Szarlotka z pianką

Kruche, maślane ciasto, soczyste jabłka i delikatna bezowa pianka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zasmakuje zarówno gościom jak i wszystkim domownikom. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g zimnego masła

5 żółtek

2,5 – 3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

1 łyżka cukru waniliowego

2-3 łyżki soku z cytryny

1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)

  • Pianka bezowa:

5 białek

szczypta soli

1 i 1/2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania ciasta

 

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i ucieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dokładamy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut ***

*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, budyń (sam proszek), mieszamy i odstawiamy ***

*** Wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy 2/3, a resztę wkładamy ponownie do chłodziarki. Ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm), wcześniej foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 10 minut ***

*** Przygotowujemy piankę bezową: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy ***

*** Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową ***

*** Na jabłkach rozsmarowujemy pianę z białek ***

*** Na wierzchu ciasta wykładamy starte na tarce o dużych oczkach ciasto z lodówki ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez ok. 35 minut – na rumiany kolor ***

*** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
madlene17
Gość

Najczęściej pieczona szarlotka przez moją mamę 🙂