Pyszny sernik z musem jagodowym


Pyszny sernik z musem jagodowym

To chyba najlepszy sernik jaki w życiu jadłam! Delikatny, lekki, kremowy i w dodatku zwieńczony przepysznym musem owocowym. Obłędny w smaku i bardzo efektowny w wyglądzie. Polecam!

 

Użyłam blaszki wymiarach 32x20cm.

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

200g herbatników

60g roztopionego masła lub margaryny

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Mus jagodowy:

750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone)

1 łyżka soku z cytryny

100g cukru

30g żelatyny spożywczej +100ml wody

600ml śmietanki 36%

 

 

 

*** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek  ***

*** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy ***

*** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści ***

*** Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia ***

*** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy uważając, aby jej nie zagotować i dodajemy do ciepłych owoców, mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na schłodzony sernik ***

*** Ja dodatkowo polałam delikatnie lukrem i wykonałam ozdobny wzorek za pomocą wykałaczki 😉 ***

*** Sernik z musem wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE