Jogurtowe babeczki z owocami i czekoladą


Jogurtowe babeczki z owocami i czekoladą

Mięciutkie, wilgotne w środku i rumiane z zewnątrz babeczki na jogurcie z kawałkami czekolady i owocami. Do tego są mega proste i szybkie w przygotowaniu.  Idealny deser do kawy w piękne letnie popołudnie. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je na około 1 godzinę przed pieczeniem.

350g  gęstego jogurtu naturalnego

3 jajka

200ml oleju

1 szklanka cukru

500g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ok 200g świeżych owoców: truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki itp

50g mlecznej czekolady

cukier puder do posypania babeczek po upieczeniu

 

 

 

 

*** W pierwszej kolejności łączymy ze sobą składniki mokre: jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz jogurt i dokładnie mieszamy łyżką ***

*** W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***

*** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę ***

*** Do mokrej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta przekładamy 3/4 pokrojonej czekolady, ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***

*** Na wierzchu babeczek układamy po kilka owoców (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz po kilka kosteczek czekolady ***

*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (pieczenie góra i dół) i pieczemy przez około 25-30 minut – do suchego patyczka ***

*** Po przestygnięciu babeczki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE