3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia!


3 bit z truskawkami

Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować 🙂

 

 

Składniki:

  • Krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

0,5 litra mleka

5 łyżek cukru

200g miękkiego masła

  • Mus truskawkowy:

0,5 kg truskawek

4 łyżki cukru

1 galaretka truskawkowa

  • Masa śmietankowa:

0,5 litra śmietanki kremówki

2 śmietan fix

2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

duża paczka herbatników – ok 60 sztuk

śmietana szczecinecka 18% lub inna kwaśna śmietana 180g

1 łyżka cukru pudru

1/3 szklanki mleka do nasączenia herbatników

 

 

 

*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm). Pierwszą warstwę herbatników nasączamy w mleku – mleko (około 1/3 szklanki) wlewamy do miseczki i kolejno moczymy w nim ciasteczka przed wyłożeniem na blaszkę ***

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń całkowicie studzimy. Masło ucieramy  i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Krem wykładamy równomiernie na warstwę herbatników ***

*** Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera ***

*** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odlewamy 1/4 szklanki musu, który użyjemy do ozdoby wierzchu ciasta. Resztę musu odkładamy do wystudzenia, a później wkładamy na krótko do lodówki aby mus zaczął tężeć ***

*** Tężejący mus truskawkowy wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki, aby masa całkowicie zastygła ***

*** Następnie kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz cukrem pudrem i wykładamy na masę truskawkową ***

*** Na warstwę śmietanową wykładamy równomiernie herbatniki ***

*** Śmietanę szczecinecką (lub inną kwaśną śmietanę) mieszamy dokładnie z cukrem pudrem ***

*** Śmietankę rozsmarowujemy na herbatnikach ***

*** Na wierzchu ciasta wylewamy odłożony wcześniej mus tworząc zygzaki ***

*** Następnie małym patyczkiem lub wykałaczką przeciągamy w poprzek po wierzchu tworząc rozmazany wzorek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

8 komentarzy do “3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia!