3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia!


3 bit z truskawkami

Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest 艂atwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spr贸bowa膰 馃檪

 

 

Sk艂adniki:

  • Krem budyniowy:

2 budynie 艣mietankowe lub waniliowe

0,5 litra mleka

5 艂y偶ek cukru

200g mi臋kkiego mas艂a

  • Mus truskawkowy:

0,5 kg truskawek

4 艂y偶ki cukru

1 galaretka truskawkowa

  • Masa 艣mietankowa:

0,5 litra 艣mietanki krem贸wki

2 艣mietan fix

2 艂y偶ki cukru pudru

  • Dodatkowo:

du偶a paczka herbatnik贸w – ok 60 sztuk

艣mietana szczecinecka 18% lub inna kwa艣na 艣mietana 180g

1 艂y偶ka cukru pudru

1/3 szklanki mleka do nas膮czenia herbatnik贸w

 

 

 

*** Na dnie blaszki wyk艂adamy warstw臋 herbatnik贸w (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm). Pierwsz膮 warstw臋 herbatnik贸w nas膮czamy w mleku – mleko (oko艂o 1/3 szklanki) wlewamy do miseczki i kolejno moczymy w nim ciasteczka przed wy艂o偶eniem na blaszk臋 ***

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedn膮 szklank臋. Reszt臋 mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Mas臋 wlewamy do gotuj膮cego si臋 mleka, ca艂y czas mieszamy i gotujemy a偶 zg臋stnieje (oko艂o 2 minuty). Budy艅 ca艂kowicie studzimy. Mas艂o ucieramy聽 i stopniowo dodajemy zimny budy艅. Ca艂o艣膰 dok艂adnie ucieramy, a偶 powstanie g艂adki krem. Krem wyk艂adamy r贸wnomiernie na warstw臋 herbatnik贸w ***

*** Na masie budyniowej uk艂adamy kolejn膮 warstw臋 herbatnik贸w. Ciasto wk艂adamy do lod贸wki ***

*** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomoc膮 blendera ***

*** Zmiksowane truskawki przek艂adamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Nast臋pnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretk臋 i dok艂adnie mieszamy, a偶 galaretka ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci. Odlewamy 1/4 szklanki musu, kt贸ry u偶yjemy do ozdoby wierzchu ciasta. Reszt臋 musu odk艂adamy do wystudzenia, a p贸藕niej wk艂adamy na kr贸tko do lod贸wki aby mus zacz膮艂 t臋偶e膰 ***

*** T臋偶ej膮cy mus truskawkowy wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lod贸wki, aby masa ca艂kowicie zastyg艂a ***

*** Nast臋pnie krem贸wk臋 ubijamy ze 艣mietan fiksem oraz cukrem pudrem i wyk艂adamy na mas臋 truskawkow膮 ***

*** Na warstw臋 艣mietanow膮 wyk艂adamy r贸wnomiernie herbatniki ***

*** 艢mietan臋 szczecineck膮 (lub inn膮 kwa艣n膮 艣mietan臋) mieszamy dok艂adnie z cukrem pudrem ***

*** 艢mietank臋 rozsmarowujemy na herbatnikach ***

*** Na wierzchu ciasta wylewamy od艂o偶ony wcze艣niej mus tworz膮c zygzaki ***

*** Nast臋pnie ma艂ym patyczkiem lub wyka艂aczk膮 przeci膮gamy w poprzek po wierzchu tworz膮c rozmazany wzorek ***

*** Ciasto wk艂adamy do lod贸wki na kilka godzin, a najlepiej na ca艂膮 noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAK呕E:

  • IMPREZOWE HITY! POMYS艁Y NA PRZEK膭SKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

6
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna Urbaniak
Go艣膰
Anna Urbaniak

budynie ilu gramowe ?

Kamila
Go艣膰
Kamila

Rewelacja 馃檪

Natalia Dziedzic
Go艣膰
Natalia Dziedzic

Zrobi艂am dzi艣 to ciasto, poniewa偶 nie by艂o truskawek zrobi艂am z malin z galaretk膮 malinow膮 (musia艂am przetrze膰 przez sito maliny) Wysz艂o wspaniale, go艣cie zachwyceni co nie zjedli wzi臋li na wynos . Nie wiem jak t by艂oby z truskawkami ale p贸艂 kg malin to za ma艂o, warstwa owocowa wysz艂a cieniutka, nie tak pi臋knie jak u Pani. Wiem jedno, b臋dzie to nasze ulubione letnie ciasto, dzi臋kuj臋 za przepis

Justyna Klimczak
Go艣膰
Justyna Klimczak

Czy truskawki mog膮 by膰 mro偶one