Truskawkowe pole


Truskawkowe pole

Pyszne i rewelacyjnie kolorowe ciasto szpinakowe z musem i pianką truskawkową. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

150g świeżego szpinaku Baby

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

  • Mus truskawkowy:

0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)

2 szklanki wody

1 galaretka truskawkowa

2 budynie śmietankowe

1/2 szklanki cukru

  • Pianka truskawkowa:

250 ml śmietanki kremówki

1 galaretka truskawkowa

1 szklanka gorącej wody

  • Dodatkowo:

truskawki do ozdoby

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***

***Dolny blat umieszczamy ponownie w foremce ***

*** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki kroimy na ćwiartki, umieszczamy w garnuszku (mrożone truskawki możemy włożyć w całości, bez rozmnażania), zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Całość zagotowujemy ***

*** Dwa budynie rozpuszczamy dokładnie w szklance zimnej wody ***

*** Do gotujących się truskawek wsypujemy galaretkę, mieszamy i wlewamy budynie rozpuszczone w wodzie. Gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i odkładamy do stężenia ***

*** Przygotowujemy piankę truskawkową: galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie łyżki galaretki możemy sobie zostawić do końcowego ozdobienia truskawek na wierzch ciasta) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników ***

*** Masę wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby pianka stężała ***

*** Po tym czasie na wierzch ciasta kruszymy pozostały biszkopt i lekko dociskamy ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem ***

*** Z wierzchu ciasto możemy dodatkowo przyozdobić połówkami truskawek. Aby truskawki miały lśniący kolor i nie psuły się możemy je przed położeniem na ciasto zamoczyć w rozpuszczonej galaretce (zostawiłam sobie w tym celu dwie łyżki galaretki, którą używałam do zrobienia pianki) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Truskawkowe pole