Siekane kotleciki z kurczakiem, majonezem i cukinią


Siekane kotleciki drobiowe

Bardzo smaczne i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Możemy je podać z frytkami albo ziemniaczkami i ulubioną surówką lub w bułce w formie burgerów.

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1/2 młodej cukinii

2 łyżki majonezu

2 jajka

ok 5 dkg żółtego sera

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

szczypta chilli

olej lub smalec do smażenia

 

 

 

 

*** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w małą kosteczkę ***

*** Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy startą cukinię, pokrojone mięso, majonez oraz posiekany szczypiorek ***

*** Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę i chilli***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy i odkładamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki ***

*** Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor. Kotleciki należy z każdej strony dość mocno zasmażyć, aby nie rozpadły nam się podczas przewracania. Mięso najlepiej przekładać na drugą stronę za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki. Dobrze jest przewracać kotleciki jednym płynnym ruchem, wówczas nic nam się nie rozpadnie  ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Z podanych składników wyszło mi 9 kotlecików ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Siekane kotleciki z kurczakiem, majonezem i cukinią