Szaszłyki drobiowe barbecue


Szaszłyki drobiowe barbecue

Bardzo smaczne danie, które możemy przygotować zarówno na grillu, jak i na patelni. Marynowany filet z kurczaka nadziewany na patyczki do szaszłyków z boczkiem oraz cebulką i smażony w pysznym, lekko słodkawym sosie. Sos barbecue możemy przygotować sami (według podanego niżej przepisu) lub kupić gotowy.

 

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

2 cebule

20 dkg boczku wędzonego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • Marynata do mięsa:

3 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

szczypta chilli

  • Sos barbecue (można też użyć gotowy):

50 ml sosu worcestershire

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki ketchupu

2 łyżki cukru trzcinowego

pół łyżeczki musztardy

1 łyżka octu winnego

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy ***

*** Mięso przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby przeszło przyprawami ***

*** Boczek kroimy w plasterki ***

*** Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki ***

*** Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą i zostawiamy na 10 minut, aby nasiąkły wodą ***

*** W międzyczasie przygotowujemy sos bbq: w małym garnku umieszczamy sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet winny, przetarty czosnek i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy przez około 2  minuty dodajemy i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody (około 2-3 łyżki). Mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje ***

*** Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałek mięsa, plasterek boczku, cebuli i ponownie mięsa, aż do wykończenia składników ***

*** Szaszłyki grillujemy na patelni grillowej lub na tacce do grilla po około 5 minut z każdej strony ***

*** Łącznie szaszłyki grillujemy około 20 minut (po 5 minut na każdej z 4 stron) ***

*** Po tym czasie szaszłyki smarujemy sosem bbq, obracając je co minutę na następną stronę (smarujemy, grillujemy minutę, obracamy, smarujemy, grillujemy minutę… i tak z każdej strony) ***

*** Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE