Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą


Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą

Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach

1/2 kg ziemniaków

1/2 główki młodej kapusty

Przyprawy:  sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

*** Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez dwie minuty i odcedzamy ***

*** Do ciepłych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz łyżkę oleju, mieszamy. Posypujemy przyprawami (po około pół łyżeczki z każdej przyprawy) i ponownie mieszamy ***

*** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ***

*** Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami ***

*** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia ***

*** Na kapuście układamy ziemniaczki ***

*** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso ***

*** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą