Risotto z krewetkami i szparagami


Risotto z krewetkami i szparagami

Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów i chrupiących krewetek. Pyszny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy.

 

 

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto Arborio

300g krewetek

1 pęczek zielonych szparagów

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki białego wina

2 szklanki bulionu

2 łyżki masła

Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

 

 

*** Krewetki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy ***

*** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dokładamy krewetki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając. Po podsmażeniu przekładamy na talerz ***

*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając ***

*** Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu ***

*** Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki. Łodygi szparagów kroimy w małe kawałki a główki zostawiamy w całości ***

*** Następnie ryż zalewamy resztą bulionu, dodajemy pokrojone łodygi szparagów i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy główki szparagów ***

*** Całość doprawiamy kurkumą i papryką mieloną ***

*** Mieszamy i gotujemy do momentu, aż ryż i szparagi będą całkowicie miękkie. Następnie do potrawy dodajemy usmażone wcześniej krewetki ***

*** Potrawę mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE