Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym


Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym

Kruche i soczyste mięso z piersi kurczaka, zanurzone w kremowym sosie śmietanowo-porowym to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1 niewielki por

200 ml bulionu warzywnego lub rosołu

100ml śmietanki 30%

1 łyżka mąki

olej do smażenia

2 łyżki posiekanego koperku

Przyprawy: sól, pieprz

 

 

 

*** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z dwóch stron, do zrumienienia ***

*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki por, przez około 2 minuty, ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu ***

*** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem ***

*** Potrawę podałam z duszonymi ziemniaczkami i tartymi, gotowanymi buraczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Hiacynta
Gość
Hiacynta

Pycha 🙂 A takie proste !

Anonimowo
Gość
Anonimowo

zrobione, pyszne danie 🙂