Pleśniak z rabarbarem


Pleśniak z rabarbarem

Pleśniak zwany także skubańcem lub kruszonem to znane i lubiane kruche ciasto z bezą i owocami. Dziś zapraszam na wersje z rabarbarem i dżemem malinowym 🙂

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki

5 żółtek

200g cukru

250g zimnego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki kakao

  • Beza:

5 białek

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo:

ok. 300g rabarbaru

ok. 200g dżemu malinowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kaszki manny

 

 

 

*** W misce umieszczamy składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz jogurt ***

*** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem ***

*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Ciasto wkładamy do zamrażarki ***

*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w drobne kawałki ***

*** Pokrojony rabarbar przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę wody i dusimy pod przykrycie, na małym ogniu przez około 5 minut ***

*** Do rabarbaru dodajemy dżem malinowy, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy ***

*** Następnie wyjmujemy jedno jasne ciasto z zamrażarki i ścieramy na dno blaszki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) ***

*** Ciasto posypujemy połową kaszki manny i wykładamy mus owocowy ***

*** Mus również posypujemy kaszką manną ***

*** Na mus wykładamy ciemną część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut ***

*** W międzyczasie przygotowujemy piankę z białek: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Pianę wykładamy na upieczone ciasto, wyjęte prosto z piekarnika ***

*** Na piankę ścieramy ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – używając tylko górnej grzałki. Następnie ciasto zostawiamy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o