Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym


Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym

Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe duszone w śmietankowym sosie z koperkiem, marchewką i porem, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

1 niewielka marchewka (lub pół dużej)

1mały por lub pół dużego

200ml bulionu

1 łyżka posiekanego koperku

100ml śmietanki 30%

1-2 łyżki mąki

olej do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy

 

 

*** Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w 2 centymetrowe plastry i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Marchew obieram i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy marchew oraz pora. Całość smażymy przez chwilę ciągle mieszając ***

*** Dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę. Mieszamy i zagotowujemy ***

*** Na patelnie dokładamy ponownie mięso. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut ***

*** W międzyczasie raz przewracamy mięso ***

*** Następnie dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek, mieszamy, zagotowujemy. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy ***

*** Gotujemy jeszcze przez kilka minut, bez przykrycia, ciągle mieszają, do momentu, aż sos zgęstnieje. Na końcu danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

4
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Elżbieta
Gość
Elżbieta

Dziękuję za odpowiedź. Teraz wiem czym się kierować.

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Witam. Czy mogę liczyć na jakąkolwiek odpowiedź? Pozdrawiam

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Możesz napisać na ile osób przygotowujesz potrawy ? Po ilości składników trudno nieraz ocenić Dziękuję i pozdrawiam. Świetny blog gratuluje.