Ciasto leśny mech z truskawkami


Ciasto leśny mech z truskawkami

Pyszne i kolorowe ciasto szpinakowe z musem truskawkowe i śmietankową masą. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

150g świeżego szpinaku Baby

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

  • Mus truskawkowy:

0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)

2 galaretki truskawkowe

1 szklanka gorącej wody

  • Masa śmietankowa:

0,5 litra śmietanki kremówki 30%

4 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody

  • Dodatkowo:

Truskawki i grzybki czekoladowe (opcjonalnie) do ozdoby

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z kilkoma łyżkami oleju na gładką papkę ***

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy resztę oleju i miksujemy do połączenia się składników ***

*** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***

*** Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ***

*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut – do suchego patyczka, w funkcji góra-dół ***

*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy warstwę truskawkową: truskawki blendujemy na mus (jeśli używamy mrożonych truskawek to należy je rozmrozić) ***

*** Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody ***

*** Do galaretki dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy masę śmietankową: żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę (żelatynę najlepiej przelać przez sitko), mieszamy ***

*** Do tortownicy wkładamy jedną część ciasta ***

*** Na ciasto wykładamy połowę masy śmietanowej ***

*** Na śmietanę wykładamy zimny i tężejący mus truskawkowy. Całość wstawiamy na około 10 minut do zamrażarki aby mus stężał ***

*** Na stężały mus wykładamy resztę masy śmietanowej ***

*** Drugi blat biszkoptu drobno kruszymy i wykładamy na wierzch ciasta ***

*** Ciasto chłodzimy przez co najmniej 5 godzin w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy według upodobań ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o