Ryba w cieście piwnym
Niesamowicie chrupiące ciasto oraz zanurzona w nim delikatna, soczysta i aromatyczna rybka to pomysł na obiad doskonały. Danie jest bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Sprawdzą się tutaj filety z rożnego rodzaju ryb np. dorsz, morszczuk, sandacz, miruna, okoń itp.
Składniki:
ok 0,5 kg filetów rybnych
sól, pieprz cytrynowy (lub gotowa przyprawa do ryby)
olej do smażenia – ok 1,5 szklanki
- Ciasto:
3/4 szklanki jasnego piwa – świeżo otwartego
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
*** Filety myjemy i dokładnie osuszamy ***
*** Rybę kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki i oprószmy z dwóch stron przyprawami. Odkładamy na około pół godziny ***
*** Po tym czasie przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy piwo, wodę, dodajemy jajko oraz sól i wszystko mieszamy ***
*** Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane ***
*** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ