Ryba w cieście piwnym


Ryba w cieście piwnym

Niesamowicie chrupiące ciasto oraz zanurzona w nim delikatna, soczysta i aromatyczna rybka to pomysł na obiad doskonały. Danie jest bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Sprawdzą się tutaj filety z rożnego rodzaju ryb np. dorsz, morszczuk, sandacz, miruna, okoń itp.

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg filetów rybnych

sól, pieprz cytrynowy (lub gotowa przyprawa do ryby)

olej do smażenia – ok 1,5 szklanki

  • Ciasto:

3/4 szklanki jasnego piwa – świeżo otwartego

1/2 szklanki wody

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

 

 

 

*** Filety myjemy i dokładnie osuszamy ***

*** Rybę kroimy na ok 5 centymetrowe kawałki i oprószmy z dwóch stron przyprawami. Odkładamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy piwo, wodę, dodajemy jajko oraz sól i wszystko mieszamy ***

*** Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane ***

*** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE