Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety


Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety

Delikatne, kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie takich kotletów zajmie nam zaledwie kilka minut, następnie mięso odkładamy w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) aby przeszło i smażymy 😉

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg schabu

2 jajka

2 łyżki majonezu

1 łyżka soku z cytryny

pół pęczka pietruszki

1 płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu mielonego

ok 1 szklanka bułki tartej

olej lub smalec do smażenia

 

 

 

*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy ***

*** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) ***

*** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano ***

*** Po usmażeniu kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Kotlety podajemy z ziemniakami i surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o