Faszerowane roladki z szynki w galarecie


Faszerowane roladki z szynki w galarecie

Szynkowe ruloniki nadziewane serkiem chrzanowym, jajkiem oraz warzywami i zalane galaretą. Pyszna i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole.

 

 

Składniki:

1 litr bulionu lub rosołu – mocno doprawionego

10 łyżeczek żelatyny

6-8 plasterków szynki konserwowej

kremowy serek chrzanowy (użyłam Almette)

3-4 jajka

1 ogórek gruntowy

kilka rzodkiewek

pół pęczka szczypiorku

  • Dekoracja:

białko jajka, papryka żółta i czerwona, pietruszka

 

 

*** Bulion (najlepiej przelany przez gazę) podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do wystudzenia ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i każde kroimy na 8 części ***

*** Ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek drobno kroimy ***

*** Każdy plasterek szynki smarujemy łyżeczką serka ***

*** Na szynce układamy łyżkę pokrojonych warzyw oraz dwa kawałki jajka ***

*** Szynkę z farszem zwijamy w roladki ***

*** Do prostokątnego naczynia wlewamy trochę galaretki (około 0,5 centymetra wysokości naczynia) i wkładamy do lodówki aby stężała ***

*** Na stężałej galaretce układamy roladki z szynki zachowując między nimi mały odstęp  ***

*** Roladki polewamy niewielką ilością tężejącej galaretki (galaretka powinna być gęsta i mieć konsystencje lakieru do paznokci) i układamy na nich dowolne ozdoby. Całość wkładamy ponownie na chwilę do lodówki aby stężało ***

*** Ozdobne kwiatki wycięłam za pomocą małej wykrawaczki z białka jajka, a środki z papryki ***

*** Gdy galaretka zastygnie, a dekoracja „przyklei” się do roladek, zalewamy całość tężejącą, gęstą galaretką i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia ***

*** Przed podaniem roladki w galarecie kroimy w prostokąty i przekładamy na talerz (najlepiej za pomocą łopatki do ciasta) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Faszerowane roladki z szynki w galarecie