Babka „Murzynek” z powidłami


Babka „Murzynek” z powidłami

Mocno czekoladowa, niesamowicie wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest ta pyszna babeczka „murzynkowa” z dodatkiem powideł śliwkowych, które nadają jej wspaniałego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

16g cukru waniliowego

2 jajka

100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)

1 szklanka mleka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki kakao

5 łyżek powideł śliwkowych

  • Polewa czekoladowa:

50g czekolady mlecznej

50 g czekolady gorzkiej

ok 50ml mleka

  • Dodatkowo:

masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka

bułka tarta do obsypania formy – około 1/3 szklanki

 

 

*** Foremkę do babki dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***

*** Jajka, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło oraz cukry umieszczamy w dużej misce i miksujemy na jednolitą masę. Wszystkie suche składniki: mąkę, kakao i sodę przesiewamy do osobnej miski. Do mokrej masy dodajemy stopniowo suche składniki cały czas miksując. Na koniec dodajemy powidła i ponownie wszystko przez chwilę miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Ciasto przekładamy do foremki na babkę ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40-50 minut – do suchego patyczka ( ja piekłam 40 minut na funkcji z termoobiegiem) ***

*** Gdy babka ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę połamaną na kawałki, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Babkę polewamy równomiernie czekoladą i odstawiamy do stężenia polewy ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Babka „Murzynek” z powidłami