Zupa chrzanowa


Zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu.

Zupę możemy podać w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik)

 

Składniki:

10 dkg wędzonej szynki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1,5 litra bulionu

3-4 ziemniaki

2 białe surowe kiełbasy

2 łyżeczki chrzanu

100ml kwaśnej śmietanki

2-3 jajka ugotowane na twardo

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

1 łyżka masła

 

 

*** Szynkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem oraz białą kiełbasę – w całości. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy ***

*** Całość doprawiamy majerankiem (+- 1 łyżka) oraz solą i pieprzem – do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15-20 minut – do miękkości ziemniaków. Na końcu dodajemy chrzan, zagotowujemy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszamy, a następnie całość przelewamy do garnka. Dokładnie mieszamy ***

*** Jajka kroimy na duże kawałki. Białą kiełbasę kroimy w plasterki i przekładamy ponownie do zupy ***

*** Zupę podajemy z jajkiem. Możemy serwować ją w miseczkach chlebowych, na które przepis znajdziecie TUTAJ (klik)  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam także:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Witam.Chcialam zapytać na ile porcji wystarczy zupy chrzanowej,potrzebuje na 8 osób,i czy konieczne jest podgrzewanie chlebka wcześniej upieczonego.Dziekuje.Ola.