Babka jogurtowa


Babka jogurtowa

Przepyszna babka na jogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne!

 

 

UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

SZKLANKA MA U MNIE POJEMNOŚĆ 250 ml

Składniki:

3 jajka

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Polewa:

50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka

50g białej czekolady + 3 łyżki mleka

  • Dodatkowo:

1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki

2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki

 

 

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy jogurt oraz olej lub roztopione i wystudzone masło (u mnie masło) i dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę smarujemy wcześniej tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***

*** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** W dwóch osobnych rondelkach rozpuszczamy czekolady z mlekiem i tak powstałymi polewami dekorujemy ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

9 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Przepis super ja robie z olejem i jugortem greckim i do tego lukier cytrynowy ze szczyptą kurkumy pycha dzieki za przepis

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Ile masła?

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

Ile tego masła w gr wychodzi na pół szklanki?

Aga
Aga
1 rok temu

Jaka średnica formy

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

ale ile tego jogurtu

Just Megik
1 rok temu

Gratuluję wypieki! Ja bardzo lubię babki, ale trochę się boję tych jogurtowych, bo już miałam zakalec mimo trzymania się zasad związanych z temperaturą i nie przebijaniem masy 😀
Cudowna Ci wyszła 🙂