Babka jogurtowa


Babka jogurtowa

Przepyszna babka na jogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne!

 

 

UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

SZKLANKA MA U MNIE POJEMNOŚĆ 250 ml

Składniki:

3 jajka

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Polewa:

50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka

50g białej czekolady + 3 łyżki mleka

  • Dodatkowo:

1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki

2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki

 

 

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy jogurt oraz olej lub roztopione i wystudzone masło (u mnie masło) i dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę smarujemy wcześniej tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***

*** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** W dwóch osobnych rondelkach rozpuszczamy czekolady z mlekiem i tak powstałymi polewami dekorujemy ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

9
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Przepis super ja robie z olejem i jugortem greckim i do tego lukier cytrynowy ze szczyptą kurkumy pycha dzieki za przepis

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ile masła?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ile tego masła w gr wychodzi na pół szklanki?

Aga
Gość
Aga

Jaka średnica formy

Anonimowo
Gość
Anonimowo

ale ile tego jogurtu

Just Megik
Gość

Gratuluję wypieki! Ja bardzo lubię babki, ale trochę się boję tych jogurtowych, bo już miałam zakalec mimo trzymania się zasad związanych z temperaturą i nie przebijaniem masy 😀
Cudowna Ci wyszła 🙂