Skubaniec


Skubaniec

Popularne kruche ciasto z bezą i dżemem (albo owocami) zwane Skubańcem, Pleśniakiem lub Kruszańcem. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5kg mąki

5 żółtek

200g cukru

250g zimnego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g kwaśnej śmietany

2 łyżki kakao

  • Beza:

5 białek

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Dodatkowo:

ok. 300g dżemu (u mnie dżem z jeżyn)

ok 6 łyżek kaszki manny

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem ***

*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jedno jasne ciasto wkładamy do zamrażarki, a resztę umieszczamy w lodówce na około pół godziny ***

*** Po tym czasie wyjmujemy jasne ciasto z lodówki i wykładamy nim dno blaszki (moja blaszka ma wymiary 21×26 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia ***

*** Ciasto posypujemy połową kaszki manny i wykładamy dżem ***

*** Dżem również posypujemy kaszką manną ***

*** Na dżem wykładamy ciemną część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***

*** W międzyczasie przygotowujemy piankę z białek: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Pianę wykładamy na upieczone ciasto wyjęte z piekarnika ***

*** Na piankę ścieramy ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – używając tylko górnej grzałki. Następnie ciasto zostawiamy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Hiacynta
Gość
Hiacynta

Wyprobowalam ten przepis, pyszne ciasto. U mnie w domu rodzinnym robiono je z pianą z białek, a nie z bezą. Nam bardziej smakuje z bezą:) Na pewno zrobię jeszcze to ciacho nie jeden raz, ale do bezy dodam nieco mniej cukru. Dziękuję za przepis!

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Po prostu pyszny