Polędwiczka wieprzowa po węgiersku


Polędwica po węgiersku – wędlina na kanapki

Domowa wędlina bez konieczności wędzenia. Bardzo prosty i sprawdzony przepis na różową i soczystą polędwiczkę na kanapki. Polecam!

 

 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

50 g soli peklowej

4 ząbki czosnku

3 łyżki ostrej mielonej papryki

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka cukru

sznurek do związania

około 2 litry wody – z kranu

1 łyżka oleju

 

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i obcinamy ze wszystkich błon i tłuszczy ***

*** Do garnka wlewamy wodę. W wodzie rozpuszczamy sól, wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy cukier i 2 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na 5 dni – każdego dnia obracamy polędwiczki w zalewie ***

*** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem na pół – tak jak jest to widoczne na zdjęciu ***

*** Mięso przekładamy na żaroodporną blaszkę i nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej oraz 1 łyżką ostrej papryki ***

*** Polędwiczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim mięso jeszcze przez 30 minut . Wystudzone polędwiczki przekładamy do lodówki i już po kilku godzinach są dobre do spożycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE