Bułeczki jogurtowe


Bułeczki jogurtowe

Puszyste, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne na jogurcie. Wspaniale smakują i długo zachowują świeżość.  Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

450 g mąki pszennej

7 g suchych drożdży

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 jajko

  • Dodatkowo:

Do posypania bułeczek: sezam, mak, słonecznik, czarnuszka itp.

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),***

*** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut ***

*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki. Pieczemy przez 12 – 15 minut, w tym czasie bułki wyrosną i ładnie się zrumienią ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katarzyna Bratos
Gość
Katarzyna Bratos

Mam sporo jogurtu naturalnego Ale pitnego… Nadaje się?