Czekoladowe ciasto na białkach


Czekoladowe ciasto na białkach

Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. Wypiek przygotowałam w tradycyjnej keksówce (moja ma wymiary 30 x 10 centymetrów). Ciasto jest ciekawym i pysznym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków czy faworków.

Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 białek

szczypta soli

120g cukru pudru

120g masła

160g mąki pszennej

50g kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • Polewa czekoladowa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki mleka

 

 

*** Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do białkowej piany dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej i lśniącej masy ***

*** Do piany dodajemy cienkim strumieniem roztopione i wystudzone masło, miksujemy. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dokładamy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***

*** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy ***

*** Następnie przygotowujemy polewę: czekoladę podgrzewamy wraz z mlekiem i mieszamy do momentu, uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Płynną polewą dekorujemy wierzch i boki ciasta ***

*** Ciasto odkładamy do zastygnięcia polewy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam także:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o