Czekoladowe ciasto na białkach


Czekoladowe ciasto na białkach

Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach. Wypiek przygotowałam w tradycyjnej keksówce (moja ma wymiary 30 x 10 centymetrów). Ciasto jest ciekawym i pysznym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków czy faworków.

Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 białek

szczypta soli

120g cukru pudru

120g masła

160g mąki pszennej

50g kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • Polewa czekoladowa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki mleka

 

 

*** Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do białkowej piany dodajemy stopniowo (po łyżce) cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej i lśniącej masy ***

*** Do piany dodajemy cienkim strumieniem roztopione i wystudzone masło, miksujemy. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dokładamy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***

*** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy ***

*** Następnie przygotowujemy polewę: czekoladę podgrzewamy wraz z mlekiem i mieszamy do momentu, uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Płynną polewą dekorujemy wierzch i boki ciasta ***

*** Ciasto odkładamy do zastygnięcia polewy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam także:


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Czekoladowe ciasto na białkach

  • Różowa

    Ja zrobiłam ze szklanki białek i dodałam ok 200 gram startego jabłka i trochę aromatu pomarańczowego, tak perfekcyjnego ciasta czekoladowego dawno nie jadłam, reszta proporcji jak u pani i jestem z nich bardzo zadowolona bo ciasto wyszło fajne puszyste jednak mam zamiar poeksperymentować z tym ciastem trochę bardziej, myślę nad wymianą masła na olej kokosowy i nie tylko ale reszta to już tajemnica 😉

  • Basia

    Nie jest złe, ale jak dla mnie nie należy do ciast wilgotnych. Następnym razem zrobię w mniejszej foremce i przełożę powidłami.

  • Basia

    Ciasto upieczone, ale jeszcze gorące. Powiem tak: lepsza byłaby mniejsza foremka, wtedy ciasto byłoby wyższe, u mnie piekło się 10 min. dłużej, bo po 35 min. środek był surowy, druga sprawa, polewa: o zgrozo, z tych proporcji to prawie woda, musiałam dodać więcej czekolady, ale jak smakuje to dam jeszcze znać.