Walentynkowe ciasto bez pieczenia – proste i przepyszne!


Walentynkowe ciasto bez pieczenia

Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji 😉 Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód:

1/2 opakowania sucharków – 150 gram

300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)

  • Pianka i serduszka:

3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody

400ml śmietanki kremówki 30%

  • Wierzch:

0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki zimnej wody

 

 

 

*** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***

*** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***

*** Galaretki zalewamy 3,5 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia ***

*** 1,5 szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną  cienką warstwą oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć tylko całkowicie wystygnąć) ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masa nie będzie sztywna, będzie płynna ***

*** Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***

*** Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy ***

*** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

13 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
4 miesięcy temu

Ok, proporcje mi się zgadzały. Wyszedł super

Ania
Ania
4 miesięcy temu

Pyszne i piękne. Zrobiłam na jutrzejsze walentynki ale już ponad połowa zjedzona. Naprawdę polecam ten przepis.

Anonimowo
Anonimowo
4 miesięcy temu

Jak to zle proporcje galaretki ? Trzeba dać mniej wody ?

Dorota
Dorota
4 miesięcy temu

Proporcje na galaretkę mi nie pasowały. Serca wyszły okropnie

Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

Witam, jak długo możemy przechować ciasto?

Anonimowo
Anonimowo
4 miesięcy temu

Czy zamiast nutelli może być czekolada deserowa?

Arleta
Arleta
5 miesięcy temu

Co ma Pani na mysli piszac sucharki? Takie z suszonego chleba? Czy herbatniki?

Kamka
Kamka
1 rok temu

Na pewno zrobię! Wygląda obłędnie! czy sucharki z Nutellą wymieszać łyżką, widelcem?? Oraz pytanie z innej beczki, skąd piękne talerzyki listki??