Walentynkowe ciasto bez pieczenia – proste i przepyszne!


Walentynkowe ciasto bez pieczenia

Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji 😉 Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód:

1/2 opakowania sucharków – 150 gram

300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)

  • Pianka i serduszka:

3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody

400ml śmietanki kremówki 30%

  • Wierzch:

0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki zimnej wody

 

 

 

*** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***

*** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***

*** Galaretki zalewamy 3,5 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia ***

*** 1,5 szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną  cienką warstwą oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć tylko całkowicie wystygnąć) ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masa nie będzie sztywna, będzie płynna ***

*** Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***

*** Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy ***

*** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

13
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ok, proporcje mi się zgadzały. Wyszedł super

Ania
Gość
Ania

Pyszne i piękne. Zrobiłam na jutrzejsze walentynki ale już ponad połowa zjedzona. Naprawdę polecam ten przepis.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Jak to zle proporcje galaretki ? Trzeba dać mniej wody ?

Dorota
Gość
Dorota

Proporcje na galaretkę mi nie pasowały. Serca wyszły okropnie

Paulina
Gość
Paulina

Witam, jak długo możemy przechować ciasto?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Czy zamiast nutelli może być czekolada deserowa?

Arleta
Gość
Arleta

Co ma Pani na mysli piszac sucharki? Takie z suszonego chleba? Czy herbatniki?

Kamka
Gość
Kamka

Na pewno zrobię! Wygląda obłędnie! czy sucharki z Nutellą wymieszać łyżką, widelcem?? Oraz pytanie z innej beczki, skąd piękne talerzyki listki??